Αξιοθέατα

Μια μοναδική εμπειρία είναι η βόλτα με το “τρενάκι” του Πηλίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την άγρια φύση και την εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τα χωριά κατά μήκος της ακτογραμμής. Για χρόνια, είχε χρησιμοποιηθεί ως το μόνο μέσο μεταφοράς, που συνδέει το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Βόλου με το δυτικό Πήλιο. Σήμερα, ο Μουντζούρης προσφέρει στον επισκέπτη μια εξαιρετική εμπειρία, ξεκινώντας από το χωριό Λεχώνια και φθάνοντας στο αξιόλογο χωριό Μηλιές, μετά από μια σύντομη στάση στην Άνω Γατζέα.

Τα χωριά του Πηλίου

Με ορμητήριο τη Συκά μπορείτε να ανακαλύψετε τα πανέμορφα χωριά του βουνού των Κενταύρων, το Πήλιο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα γραφικά τοπία, τα σπίτια και τα αρχοντικά με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια που οδηγούν σε κεντρικές πλατείες με αιωνόβια πλατάνια. Τα χωριά κατά μήκος της ακτογραμμής με τις χρυσές αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά αξίζουν επίσης μια επίσκεψη.

Το πιο σημαντικό μουσείο της περιοχής είναι το αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου με τα πολυάριθμα ευρήματα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Διμηνίου και του Σέσκλου. Πληθώρα λαογραφικών μουσείων αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα του Πηλίου. Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού παρουσιάζει  στον επισκέπτη τις τεχνικές παραγωγής ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

Μουσείο Λαϊκής τέχνης & ιστορίας Πηλίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Διμηνίου, 5 χλμ. δυτικά του Βόλου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, έγινε αρχικά γνωστός από τα ερείπια του μεγάλου και οργανωμένου νεολιθικού οικισμού (5η χιλιετία) πάνω στο λόφο, που παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, τους έξι λιθόκτιστους περιβόλους, ανάμεσα από τους οποίους ήταν κτισμένα τα νεολιθικά σπίτια. Ο δεύτερος και παλαιότερος νεολιθικός οικισμός είναι το Σέσκλο, που έχει επίσης ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.

Διμήνι

Σέσκλο

Νέα Αγχίαλος

Βόλος

Σε μικρή απόσταση από τη Συκιά βρίσκεται η πόλη όπου ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους, ο Βόλος. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στην παραλία και και να θαυμάσουν την Αργώ, το έμβλημα της πόλης. Σήμα κατατεθέν αποτελούν τα περίφημα “τσιπουράδικα” με τους θαλασσινούς μεζέδες.

Μετέωρα

Σε απόσταση δύο ωρών βρίσκονται οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων και σε τρεις ώρες ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών με το ναό του Απόλλωνα, την Κασταλλία Πηγή, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.